Kunnallisessa nuorisotyössä kumppanuuksia solmitaan kyselyyn vastanneiden mukaan pääosin kunnan alueella toimivien järjestöjen ja seurakuntien sekä kunnan muiden toimialojen, kuten sivistys- ja kulttuuritoimen, kanssa. Noin kaksi kolmasosaa kunnista mainitsee koulut ja oppilaitokset yhdeksi keskeisimmistä yhteistyökumppaneistaan, ja järjestöt mainitsee keskeisenä kumppanina jopa neljä viidestä vastaajakunnasta.
Seurakunnat yhtenä keskeisimpänä yhteistyökumppaninaan mainitsee noin puolet kunnista. Lisäksi noin joka kymmenes vastannut kunta nostaa listalle myös yritykset. Kyselyyn vastasi myös muutamia kuntia, jotka ostavat nuorisopalvelut kokonaan kunnan ulkopuoliselta toimijalta. Muina yhteistyötahoina korostuivat etsivä nuorisotyö ja nuorten työpajatoiminta sekä viranomaistahot, kuten TE-toimistot, KELA ja poliisi.
Yhteistyötä tehdään paljon kunnan sisällä eri toimialojen välillä ja moniammatillisesti. Vakiintunut kunnallinen, seutukunnallinen ja moniammatillinen yhteistyö mahdollistaa esimerkiksi uusien nuorisotyön menetelmien tai toimintamuotojen kokeilemisen. Yhteistyön avulla kunnissa on pystytty parantamaan tilojen käyttöastetta ja tuomaan kunnalliseen nuorisotyöhön uusia toimintasisältöjä, kuten kierrätyspajatoimintaa tai liikunta- ja taidehankkeita.
Kunnallisen nuorisotyön toimija
Kunnallisen nuorisotyön viranhaltijat ja nuorisotyöntekijät osallistuvat kyselyn tulosten perusteella aiempaa useammin erilaisten yhteistyöverkostojen toimintaan. 68 prosenttia kuntavastaajista ilmoittaa, että nuorisotyöntekijöiden osallistuminen verkostojen toimintaan on lisääntynyt viimeisten viiden vuoden aikana. Vastaavasti kunnan nuorisotoimesta vastaavien viranhaltijoiden osallistuminen yhteistyöverkostojen toimintaan on lisääntynyt 62 prosentissa kuntia.
Kunnallisen nuorisotyön toimija
Kunnallisessa nuorisotyössä ulkopuolisten palveluntuottajien rooli osana kunnan tekemää nuorisotyötä on pysynyt samana noin kolmessa viidestä vastanneesta kunnasta. Noin viidesosa kunnista kertoi yhteistyön lisääntyneen. Sen sijaan yhteistyön tekeminen on vähentynyt erityisesti pienemmissä kunnissa. Kunnan ulkopuolisten palveluntuottajien roolilla tarkoitetaan sitä, miten muut toimijat ovat mukana ja tukevat kunnan oman nuorisotoimen tekemää nuorisotyötä.
Palveluntuottajat toteuttavat useissa kunnissa leiri- ja retkitoimintaa, etsivää nuorisotyötä, nuorten työpajatoimintaa, tapahtumia, erilaisia liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia, kursseja ja koulutuksia sekä nuorisotilojen ohjaus- ja valvontatyötä. Kunnan nuorisotyön palveluja vahvistavien järjestöjen joukosta mainitaan erityisesti 4H-yhdistys ja liikuntajärjestöt. Yhteistyöhön haetulla kumppanuusrahalla pystytään toteuttamaan myös esimerkiksi kohdennetumpia hankkeita ja toimintakokeiluja, joiden puitteissa pystytään aiempaa paremmin huomioimaan esimerkiksi vähemmistöryhmiin kuuluvia nuoria.